Je krásné, když ponožky pomáhají na správném místě, být toho součástí a přispívat svojí troškou do mlýna.

Ponožky pronadační fond Seňorina

S Nadačním fondem Seňorina nám to dobře klape už od roku 2018. S radostí pro ně připravuji návrhy ponožek (samozřejmě bez nároku na honorář) a je krásné, že právě prodej těchto ponožek pomáhá provozovat odlehčovací centrum Seňorina, kde se starají o pacienty s Alzheimerovou chorobou.

Proč je toto centrum důležité a proč je důležitá jeho podpora?

Pokud se s tímto problémem nesetkáte tváří v tvář, pravděpodobně nebudete ani tušit, že něco takového, jako odlehčovací služba existuje. A už vůbec nebudete schopni docenit to, co pro rodiny lidí trpících Alzheimerovou chorobou dělají. Ani to, o jak náročnou péči se jedná a jak málo je míst, kde Vám pomohou. A přitom je stále více lidí, které tato zákeřná choroba trápí.

Nevyhlo se to ani naší rodině

V době, kdy se mi ozvali ze Seňoriny, abych jim pomohla s ponožkami, jsem už nějakou chvili věděla, že má moje maminka nějaký problém s pamětí. Že se bude ve finále jednat o Alzheimera jsme si v té době vůbec nepřipouštěli. Přeci jen byla na tuto nemoc hodně mladá.

Dnes tehdejší spojení se Seňorinou vnímám jako osudové. A stav mojí maminky se, přes veškerou léčbu a naši maximální péči a práci s ní, dostal tam, že jsme nedávno začali využívat služeb jejich odlehčovacího centra. O maminku je třeba starat se 24 hodin denně a zvládáme to s tatínkem docela dobře, ale je to velmi náročné, hlavně časově (o smutku, který přitom zažíváme, bych mohla napsat celou knihu, ale to už je samostatné téma).

Teď maminka tráví tři dny v týdnu v Seňoríně. Jsem tam tedy často a vidím, jak se o pacienty krásně a trpělivě starají. Musím říct, že po této osobní zkušenosti umím na 100% docenit význam jejich pomoci. A důležitost jejich podpory.

Pomoc laskavé Kateřiny Winterové

Nedávno jsme se spojily se zakladatelkou fondu, paní Jarkou Švarcbachovou a Kateřinou Winterovou, kterou určitě znáte jako, zpěvačku, možná herečku a jistě i spisovatelku kuchařek. Kateřina je natolik milá, že fondu nezjištně a s láskou pomáhá. A spojily jsme se proto, aby mohla vzniknout speciální  sada ponožek podle návrhů Kateřiny. Byla to velmi příjemná a inspirativní spolupráce. Výsledek, včetně super fotek, které si můžete prohlédnout zde, vás doufám nadchne tak, jako nadchnul mě.

Ponožky Nadační fond Seňorina

Na závěr pár slov zakladatelky Jarky Švarcbachové

"Jak Alzheimerova choroba vzniká, nevíme. Nevíme bohužel ani, jak ji vyléčit, a neumíme jako společnost zatím plnohodnotně pečovat ani o pacienty, ani o jejich blízké.

Rozhodla jsem se proto založit nadační fond, který se na toto téma zaměří. Inspirovala jsem se v zahraničí, kde mají mnohonásobně více zkušeností, a rozhodla jsem se dokázat, že sociální služby jdou i v Česku dělat jinak a lépe. Přeji si, abychom uměli stárnout důstojně a s radostí. A proto pomáháme lidem s Alzheimerovou nemocí a jejich rodinám prožít ještě radostný čas. Díky, že podporujete vizi a činnost Nadačního fondu Seňorina".

Jarka Švarcbachová, zakladatelka Nadačního fondu Seňorina

Iva

 

 


Přidat komentář